8 juli – Eindelijk in Rusland

Hallo allemaal,

Het is alweer de derde dag in Rusland. Afgelopen weken heb ik het druk gehad met alle voorbereidingen. Nog even dit, nog even dat. En nog even die zien en nog die. Ik weet dat Alexander zich prima redt met de kinderen, maar toch had ik de neiging alles voor te bereiden. Beetje control-freak blijf ik wel.

Dinsdag was het dan eindelijk zover. ‘s Ochtends hebben we thuis afscheid genomen van Lianne en Veere en mijn ouders. Zoals iedereen wel snapt, best even lastig. Maar ook goed dat het eindelijk zover was. Dat wachten op de start was ook niet fijn.

Op het vliegveld stonden Sandra en Annemargreet klaar om nog even koffie te drinken. Als mooie verrassing kreeg ik een geweldig fotoboek met bemoedigende berichten van veel lieve mensen. Supermooi om elke keer even doorheen te bladeren.

En dan kan de reis beginnen. Onderweg zijn we goed verwend door de KLM-crew, toch een beetje ingefluisterd door iemand bij de KLM…. , bedankt Stefanie. Ook een mooi gesprek gehad met de purser waarin ik vertelde waarom wij naar Moskou vlogen. Ik kreeg op het eind een superlief kaartje met klein cadeautje van de crew.

In Moskou aangekomen, konden we vrij snel door de douane en stond de taxi-chauffeur al klaar. Gelukkig kwam er tegelijkertijd met mij ook een andere Nederlandse patiënte aan, Denise. Erg fijn om het hele traject samen te doorlopen. Na meer dan een uur in de taxi werden we bij het ziekenhuis opgevangen door Anastasia, onze contactpersoon. Zij regelt alles wat je nodig hebt en spreekt goed Engels. Het afscheid nemen van Alexander was natuurlijk gek, maar gelukkig kunnen we elkaar ook op afstand steunen.

Direct na aankomst werd een coronatest afgenomen. We mochten dan ook niet naar de behandel-afdeling. De eerste nacht was dus vooral afwachten. Gisteren (woensdag) konden we dan eindelijk naar de kamers waar we de hele maand zullen zitten. Ik kon de koffer uitpakken en alles een beetje neerzetten zoals ik fijn vind. Daarna begonnen alle onderzoeken. Om zeker te weten dat je de behandeling goed kan doorlopen, wordt hier een volledig bodyscan gedaan. Hart- en longonderzoeken, echo’s van de buik, röntgen-foto’s van de borstkas en bloed-onderzoeken. Ik werd het hele ziekenhuis doorgeleid. We konden tussendoor nog even op het terrein lopen. Ik zit in een gigantisch academisch medisch centrum, eigenlijk een soort campus met veel groen. Ik heb met Denise al aardig wat rondjes gelopen en op bankjes onder bomen gezeten. Super fijn dat we nu nog elke keer naar buiten kunnen, al is het in de middag wel 30 graden.

Het eten is hier toch wel compleet anders. Als ontbijt kreeg ik de eerste 2 dagen brood met een worstje en pap. Tussen de middag een goede warme maaltijd met soep en ‘s avonds wat speciale broodjes met jammer genoeg weer pap. Nu is het zo, dat ik bijna alles eet, behalve pap. Toen ik klein was kreeg ik dit al niet doorgeslikt. Nu ook niet, ook al doe ik nog zo mijn best, omdat ik weet dat het voedzaam is wat ze hier geven. Na overleg met de arts en Anastasia geven ze me nu gelukkig iets anders. Ze hebben me ook proteïne-shakes gegeven, voor als ik iets echt niet lust. Ik ben toch blij dat ik wat eigen crackers en pindakaas heb meegenomen.

De vader van Denise blijft deze maand in Moskou en heeft vandaag wat lekkere dingen afgeleverd. Lekkere yoghurtjes, fruit en wat tomaatjes. Super fijn dat hij ook wat voor mij had meegenomen.

Ik mag na het ontbijt elke dag een cadeautje open maken uit de cadeautjes tas, die ik heb meegekregen. Ik ben erg benieuwd wat er in zit. Ook welk cadeautje nu de alarmbellen deed rinkelen bij de douane op Schiphol. Ik mocht niet kijken, maar Alexander moest de tas open maken en vertellen wat iets was. Ik heb tot nu toe een mooie foto van mijn gezin en een “good vibes” ketting. Alexander, Lianne en Veere bleken vanmiddag dezelfde ketting om te hebben. Leuke verrassing elke ochtend!

Vanmiddag had ik dan het gesprek met Dr. Fedorenko. Alle uitslagen waren goed en ik mag de behandeling doen. Waar ik wel van schrok was dat in mijn rug ook veel plekken zitten. In Nederland wordt alleen een scan van je hoofd gemaakt, die bij mij altijd vrij stabiel is. Nu bleek dat er al behoorlijk wat plekken in mijn rug zitten. Hij vertelde dat dit een signaal kan zijn van een snellere overgang naar de meer progressieve vorm met het risico dat ik binnen 5 jaar wel eens behoorlijk achteruit zou kunnen gaan. Ik ben dan ook zo blij dat ik hier nu ben. Dr. Fedorenko gaf aan dat de kans zeer groot is dat de behandeling gaat slagen, zeker met de juiste instelling en positiviteit. Morgen begint de behandeling dan echt met de eerste infusen en in de nacht om 23:00 en 03:00 injecties om de stamcellen te mobiliseren.

 

We go for it!

14 reacties op “8 juli – Eindelijk in Rusland”

 1. Marchien schreef:

  Je bent een super kanjer

 2. Marjolein schreef:

  Haha het eerste waar ik aan dacht toen ik ‘pap’ las was mijn moeders griesmeelpap vroeger: mijn lievelings en jij moest er niets van weten! Enne… met jouw instelling en positiviteit zit het wel goed! Liefs!

 3. Jan Kramer schreef:

  Een super mooi bericht, Karin.
  Wij wensen je alle moed en kracht die je de komende periode nodig zult hebben.

 4. Minke schreef:

  Wat fijn dat je er bent, dat je de behandeling mag krijgen en dat het van start gaat! En heel fijn dat je contact hebt met Denise, jullie kunnen elkaar vast steunen de komende weken. 😘

 5. Jan Piet en Mirjam schreef:

  Yes, go for it 💪🏻 Je kan het! Sterkte.

 6. Ria Bakker-Caspers schreef:

  Dag Karin, ik denk veel aan je. Ik hoop dat de behandeling slaagt en dat je een prachtige toekomst tegemoet gaat. Dus ook wij leven met je mee. Lieve groet van ons allen.
  Ria

 7. Wietske schreef:

  Hoi Karin,

  Fijn dat we kunnen meelezen hoe het met je gaat. Ik vind je ontzettend dapper! Veel sterkte met de behandelingen.
  Groetjes Wietske (en Edgar, Elske en Jolien)

 8. Diana schreef:

  Heel veel sterkte en op naar een
  mooi resultaat. We duimen mee dat de voorspellingen van de arts helemaal gaan uitkomen.

  Warme groet, Bart, Diana emma en marije

 9. Nel Van Hulten schreef:

  Lieve Karin,

  Heel veel sterkte!
  We denken aan je.
  Liefs en een hele dikke knuffel.

  Hans en Nel

 10. Pauline schreef:

  Lieve Karin,
  Toppertje, heel veel sterkte!!!
  Op naar Karin 2.0
  Lieve groetjes,
  Leon, Pauline, Koen en Jelte

 11. Heleen schreef:

  Lieve Karin
  Fijn om jou zo te kunnen volgen!!!
  En ipv pap of pudding kreeg je bij mij wel iets anders als toetje!
  Succes lieverd, dikke knuffel
  Henk Heleen

 12. Vincent van Eekhout schreef:

  Lieve Karin
  Heel veel sterkte met de behandeling – Go For It!
  Vincent

 13. Maite Stephan Noa Xaime schreef:

  Lieve Karin,

  Veel succes met de eerste infusen. Het gaat lukken!

  Liefs

 14. Annemarieke schreef:

  De scan van je rug zal nog een extra motivatie zijn om door te zetten, hoe moeilijk het ook wordt..

  Succes!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Doneer nu

Help je mee? Doneer dan nu. Hierdoor kan ik straks naar Moskou voor de HSCT-behandeling. 

ValutaBedrag

 

Doneer nu

Via deze QR-code kun je gemakkelijk een donatie overmaken via Tikkie.